Data Professionals, Wat Zijn Dat?

Mensen zijn vaak nieuwsgierig naar wat we bedoelen met ‘dataprofessionals’. Wat doet zo iemand voor werk? Hoe verschillen ze met analysten en data scientists?

We gebruikken de term ‘dataprofessional’ om iedereen met dataskills te beschrijven. Ze kunnen minstens data opschonen, selecteren, analyseren en visualiseren. Zelfs zijn ze soms comfortabel met het bouwen van machine-learning-models.

W. Edwards Deming - "Without data you're just another person with an opinion."
"Zonder data ben je gewoon de zoveelste persoon met een mening."

Het is je misschien opgevallen dat we niet echt labels gebruiken in ons programma. Vandaar dat ‘dataprofessional’ de manier is om iedereen te verwelkomen in onze community. Werktitels kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Daarom gebruiken we een term die toepasbaar is op kennis en skills.

Een marketingmanager is net zo goed een dataprofessional als iemand in een rol als data scientist – als ze allebei de dataskills beheersen die we eerder genoemd hebben.

Ik heb kortgeleden een presentatie van Datacamp bijgewoond over datageletterdheid binnen je organisatie. (Zie de slides van Datacamp hier.) En in 2026 is de schatting dat er zo’n 11.5 miljoen nieuwe datajobs beschikbaar zijn in alleen al de US, dus laat staan de hele wereld! Misschien is een van die banen ooit wel van jou! Geinteresseerd in werken met data? SignUP voor ons programma, SkillsUP Lab!

Geef een reactie

Skip to content